På svenskaAuf DeutschIn English
Ilons-logga
Tidiga teckningar av Ilon Wikland
  • Hem
  • Om iLON
  • Tidiga iLON
  • iLON och Astrid
  • iLON idag
  • iLON-museet
  • Kul & kuriosa
  • Kontakt
Tidig iLON

När jag först kom till Sverige i september 1944 fick jag börja som frielev på Skolan för Bok- och Reklamkonst där den legendariska bokkonstnären Akke Kumlien var ledare. Under två terminer fick jag lära mig textning, bokstäver, typografi, bokomslag, illustrationer osv och det var en väldigt rolig tid.

 

Jag kände att jag hade hittat rätt i livet och att alla möjligheter stod öppna. Min första plats efter examen var på Princessmagasinet, där jag textade prislappar. På kvällarna gick jag på estnisk aftonskola. Jag upptäckte snart att jag inte klarade av att både arbeta under dagtid och plugga under kvällstid. Jobbet kändes viktigare för mig än att ta gymnasiebetyg, och så blev det.

 

År 1947 fick jag arbete på ett bokbinderi. Jag ville lära mig allt om hur en bok blir till. Som allt-i-allo på Lundins boktryckeri fick jag vara med om de flesta arbetsmoment. Det var också där jag träffade en arbetskamrat, en tysk judinna som suttit i koncentrationsläger. Hon öppnade mina ögon för det fruktansvärda med antisemitismen.

 

Senare samma år fick jag jobb på MEA:s dekorationsavdelning. Jag hann också med arbete på Åhlén & Åkerlund på Filmjournalen och på Veckorevyn som layoutare. Det var en väldigt rolig tid. Där arbetade jag till 1953, då min första dotter föddes. Då stannade jag hemma helt utan arbete. Då bestämde jag mig för att söka illustratörsuppdrag på bokförlagen. Jag tog min dotter och en bunt arbetsprover och gick upp till Rabén & Sjögren. Där träffade jag Astrid Lindgren för första gången. Jag visade henne mina teckningar och bad att få jobba med vad som helst, bara jag fick teckna. Astrid hade precis skrivit Mio, min Mio och jag fick ta med mig ett par kapitel hem som jag skulle göra provteckningar till.
Glad i hågen gick jag hem, ritade och fick jobbet! Det var den första boken jag illustrerade åt Astrid Lindgren.